Skip to main content

Uitdagingen in de opleiding

Gezondheidszorg en onderwijs staan onder toenemende druk. Meer dan ooit is er behoefte aan snelle en flexibele toegang tot accurate kennis. Anatomie is een onmisbaar onderdeel van de toolkit van elke professional in de gezondheidszorg. Maar veel curricula of opleidingen in de gezondheidszorg kunnen niet voldoende gelegenheid voor anatomie-onderwijs bieden en contacturen met docenten lopen terug.

Het onderwijs wordt steeds meer patiënt- en probleemgericht en zelfregulerend, maar het efficiënt aanbieden van medische basiskennis, zoals anatomie, blijft achter. Er zijn op de markt veel 3D anatomie apps die aangebodenworden voor studenten, en dikwijls bieden instituten zulke apps aan hun studenten aan. Echter, wat wij zien is dat deze onvoldoende worden gebruikt omdat deze geanimeerde visualisaties te ver afstaan van de anatomische realiteit.

Low-resource settings

Een snijzaal is een kostbare faciliteit, terwijl niet in elk land een voorziening bestaat waarmee lichamen aan medisch onderwijs en opleiding ter beschikking kunnen worden gesteld. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van de economische situatie of van de heersende culturele overtuigingen. In veel gevallen is er sprake van minder onderwijs- en opleidingskansen ten opzichte van de Westerse wereld.

Enatom kan een unieke oplossing bieden in dergelijke low-resource settings, in de vorm van een virtuele versie van een snijzaal. Dat wil zeggen, een flexibel in te zetten realistisch simulatiemodel van de anatomie van de mens. Bijdragen aan het terugdringen van de onderwijsongelijkheid in de wereld is een kernwaarde van Enatom.

“Enatom biedt een duurzaam alternatief op studieboeken en vermindert onderwijsongelijkheid in low-resource settings. Hiermee verbeteren we het anatomie onderwijslandschap en bevorderen we een ‘leven lang leren’.”

De oplossing

De zorgprofessional van morgen leert de anatomie grotendeels via digitale bronnen, op afstand, met een voorkeur voor flexibiliteit, pragmatisme en tijdseffectiviteit. Enatom brengt deze twee benaderingen op unieke wijze samen, en vormt daarmee een substantiële toevoeging aan het digitale onderwijslandschap voor student en docent.

In een uniek proces wordt de visualisatie van anatomische preparaten in zeven stappen tot een point-cloud model vervaardigd van miljoenen punten. Ons platform maakt het mogelijk deze visualisaties vloeiend en haarscherp te bekijken. De manier van visualiseren zorgt voor een uiterst natuurlijke kijkervaring tijdens het bestuderen van de preparaten. Net zo goed of soms zelfs beter dan op een echte snijzaal. Dit komt door het zeer gedetailleerde niveau waarop de beelden zijn vervaardigd. Deze zijn normaal niet waarneembaar met het menselijk oog op gemiddelde afstand.

Validatie

De afgelopen jaren is Enatom structureel ingezet onder 1400 studenten (cohorten jaar 1-3 + tandheelkunde jaar 1-2) van de RuG/UMCG. In het ‘Enatom in the cloud’ onderzoek is met een collectief aan stakeholders enerzijds onderzocht hoe men reageerde op de applicatie en anderzijds hoe een dergelijke applicatie conform de AVG wetgeving en data-uitwisseling (ISO27001) in de omgeving van een universitaire kennisinstelling geïmplementeerd kan worden.

Gedurende de eerste Corona-lockdown was de kennisinstelling gesloten. Dankzij Enatom konden studenten toch op een realistische manier de anatomie bestuderen, en een leerervaring opdoen vergelijkbaar met snijzaalonderwijs. Studenten konden Enatom downloaden naar hun laptop via een link in het learning managementsysteem (blackboard). De docenten hebben Enatom ingezet middels voorbereidingsopdrachten, scherm delen/demonstratie tijdens webinars, en klaarzetten van bepaalde preparaten. Vanaf 2023 wordt er een onderzoek gestart waarin Enatom wordt afgezet tegen ‘traditionele’ onderwijsmethodieken.

“Enatom innoveert door duurzaam, laagdrempelig, altijd en overal toegang te bieden tot realistische anatomische content om zo de leeropbrengsten te vergroten.”

Lusanne Tehupuring / CEO Enatom

Prix Galien MedTech Innovation award!

Enatom is hét anatomieonderwijs voor de zorgprofessional van morgen! Dit heeft de vakjury kenbaar gemaakt tijdens de Prix Galien Award 2022. De jury waardeert dit initiatief ten zeerste omdat deze ‘digitale anatomie atlas’ bijdraagt aan een verbeterde en vernieuwende educatie van medische studenten en bijscholing van medische professionals. De jury is ook enthousiast over de doorontwikkeling naar virtual en augmented reality die toepasbaar is voor de medische praktijken.

Close Menu

Enatom
Emmaplein 1
9711AP Groningen